Skip to main content

'Hello Chicago!'

Dinsdag 4 november 2008. Een koude avond in Grant Park in Chicago, Illinois, Amerika. Op deze dag en locatie sprak Barack Obama voor het eerst Amerikaanse kiezers toe na zijn overwinning op republikeinse presidentskandidaat John McCain.

Obama opende zijn speech met; ‘Hello Chigago’, maar natuurlijk sprak hij op die avond meer mensen aan dan in Grant Park. Niet alleen alle Amerikanen luisterden mee, ook de rest van de wereld.

Ook hier in Nederland was de aandacht groot en was het publieke gevoel dat de verkiezing van deze progressive kandidaat als een frisse wind in de wereld zou gaan gelden. De maanden ervoor waren we in de ban geraakt van deze charmante, amicale man.

Hij won ook hier de harte van vele Nederlanders en dat kwam niet alleen door zijn idealen die stroken met die van ons. Nee. Zijn vermogen tot het geven van inspirerende speeches hadden hier natuurlijk ook een groot aandeel in.

Het bleek al snel een van de meest iconische speeches van de moderne geschiedenis te zijn.

Wat deze speech zo bijzonder maakt is niet alleen de tekst. Maar op de juiste plek even stilte laten vallen en een blik in het publiek. Omlaag met zijn stem op de punten die hij wil benadrukken.

Hierdoor straalt hij rust uit en is hij in controle!

Iets wat ook jij in al jouw speeches, presentaties, vergaderingen en sales gesprekken zou moeten proberen. Natuurlijk. Barack Obama is een natuurtalent, maar heel veel technieken kan ook jij jezelf aanleveren.

Laat je nog eens inspireren door deze fantastische speech!